بهترین نرم افزار های مهندسی برق

share-desktop share-mobile مهندسی برق چیست؟ ، تاریخچه مهندسی برق ، گرایش های رشته مهندسی برق در ایران ، معرفی رشته مهندسی برق گرایش قدرت ، گرایش الکترونیک ، گرایش مخابرات ، گرایش کنترل ، تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترای برق ، معرفی بهترین نرم افزار های مهندسی برق ، معرفی رشته های مهندسی

بهترین نرم افزارهای مهندسی برق

مهندسی برق چیست؟

مهندسی برق یا Electrical engineering زیرمجموعه‌ای از مهندسی است که به مطالعه و کاربردهای مرتبط با الکتریسیته، الکترومغناطیس و الکترونیک می‌پردازد. می‌توان مهندسی برق را به دو قسمت عمده تقسیم کرد:

بررسی و طراحی سیستم‌های انتقال و تبدیل انرژی الکتریکی؛ و یا بررسی و طراحی سیستم‌های الکترونیکی برای پردازش و انتقال اطلاعات، نظیر کامپیوترها، سامانه‌های مخابراتی، مدارهای مجتمع، رادارها و نظایر آن. به بیان دیگر، مهندسان برق از الکتریسیته یا برای انتقال انرژی و یا برای پردازش اطلاعات استفاده می‌کنند.

فراگیرتر شدن استفاده از انرژی الکتریکی و افزایش نیاز به انتقال و نیز پردازش سریع‌تر اطلاعات، مهندسی برق را به یکی از مهم‌ترین و پرتقاضا ترین زمینه‌های مهندسی و صنعت تبدیل کرده است.

تاریخچه مهندسی برق

الکتریسیته یکی از موضوعات جذاب علمی از اوایل قرن هفدهم بوده است. یکی از اولین مهندسین برق احتمالا ویلیام گیلبرت بوده است که اولین وسیله اندازه گیری الکتریسیته یا الکتروسکوپ را طراحی کرد و آن را ورسوریوم (versorium) نامید. همچنین او اولین کسی بود که به طور واضح مغناطیس و الکتریسیتۀ ساکن را تمیز داد.

تا پیش از حدود دهۀ ۱۸۸۰، مباحث مربوط به الکتریسیته و کاربردهای آن، زیرمجموعه‌ای از فیزیک تلقی می‌شد. این رشته اولین بار در نیمۀ دوم قرن نوزده میلادی، بعد از تجاری سازی تلگراف، تلفن و توزیع برق و استفاده های آن به عنوان یک شغل شناخته شده مطرح شد. از حدود سال ۱۸۸۵ برخی دانشگاه‌ها و موسسات فناوری مانند دانشگاه کرنل و یا موسسۀ فناوری ماساچوست، رشتۀ کارشناسی مهندسی برق را ایجاد نمودند. دانشگاه فنی دارمشتات اولین دانشگاهی بود که در سال ۱۸۸۲ دانشکدۀ مهندسی برق را ایجاد کرد و پس از آن دانشگاه کرنل و دیگر دانشگاه‌ها این رشته را ارائه نمودند. منبع: آموزشگاه کامپیوتر پایا

فراگیرتر شدن استفاده از انرژی الکتریکی و افزایش نیاز به انتقال و نیز پردازش سریع‌تر اطلاعات، مهندسی برق را به یکی از مهم‌ترین و پرتقاضا ترین زمینه‌های مهندسی و صنعت تبدیل کرده است.

گرایش های رشته مهندسی برق در ایران چیست؟

رشته مهندسی برق در مقطع کارشناسی دارای ۵ گرایش زیر است. در برخی دانشگاه ها ٬ گرایش دانشجو پس از گذراندن ۳ تا ۵ ترم مشخص می‌شود.

  • - مهندسی قدرت
  • - مهندسی الکترونیک
  • - مهندسی مخابرات
  • - مهندسی کنترل
  • - مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)

در دانشگاه صنعتی شریف، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی امیرکبیر گرایش سیستم‌های دیجیتال (که در تقسیم‌بندی پنج‌گانه، زیرمجموعه‌ای از گرایش الکترونیک محسوب می‌شود) به ۵ گرایش فوق اضافه شده‌است. در دانشگاه صنعت آب و برق، علاوه بر گرایش قدرت، گرایش شبکه‌های انتقال و توزیع ایجاد شده است که ترکیبی از گرایش قدرت و مباحث مربوط به شبکه سراسری برق و مدیریت توزیع و مصرف می‌باشد.

رشته مهندسی برق گرایش قدرت

مهندسی قدرت با، تولید، انتقال و توزیع انرژی الکتریکی و ساخت برخی دستگاه‌های مربوط به آن نظیر ترانسفورمرها، ژنراتورهای الکتریکی، موتورهای الکتریکی و تجهیزات الکترونیکی مورد نیاز سروکار دارد.

این گرایش، به عنوان قدیمی ترین گرایش در رشته مهندسی برق، خود به چندین زیرگرایش تقسیم می‌شود.

در مبحث انتقال و توزیع، روش‌های مختلف انتقال برق اعم از کابل‌های هوایی و زیرزمینی، اصول مهندسی فشار قوی و همچنین مدیریت شبکه توزیع و توزیع بهینه را مطالعه می‌کنند. برای مثال، می‌توان با بهینه‌سازی شبکه‌های برق‌رسانی، تا حد زیادی از تلفات در شبکه جلوگیری نمود که این‌کار موضوع این گرایش از مهندسی قدرت است.

مبحث حفاظت نیز به بررسی انواع وسایل و تجهیزات حفاظتی‌ای می‌پردازد که در مراحل مختلف تولید، توزیع، انتقال و مصرف انرژی، و تاسیسات الکتریکی و نیز انسان‌ها را در برابر حوادث مختلف محافظت می‌کنند.

گرایش ماشین‌های الکتریکی شامل ژنراتورها، ترانسفورمرها و موتورهای الکتریکی می‌شود که این شاخه از زمینه‌های مهم صنعتی و پژوهشی گرایش قدرت است.

گرایش الکترونیک قدرت به طراحی و بهره‌بردای از تجهیزات الکترونیکی ویژه سیستم‌های قدرت می‌پردازد. این تجهیزات باید با ولتاژ و جریان‌های بالا سازگار باشند. ماشین‌های الکتریکی، بررسی سیستم‌های قدرت، حفاظت سیستم، رله و حفاظت، اصول مهندسی عایق و فشار قوی، تولید و نیروگاه، طراحی و توسعه شبکه و مدیریت توزیع از اصلی‌ترین دروس این گرایش می‌باشند.

رشته مهندسی برق گرایش الکترونیک

الکترونیک علمی است که به بررسی حرکت الکترون در خلاء در مواد رسانا و یا نیمه رسانا و اثرات و کاربردهای آن می‌پردازد. با توجه به این تعریف، مهندس الکترونیک در زمینه ساخت قطعات الکترونیک و کاربرد آن در مدارها، فعالیت می‌کند. البته متأسفانه به علت عدم توانایی رقابت در بازار با برند های مشهور موجود، در ایران درسطح وسیع، تولید قطعات الکترونیکی صورت نمی‌گیرد.

به عبارت دیگر، زمینه فعالیت مهندسی الکترونیک را می‌توان به دو شاخه اصلی تقسیم کرد:

  • ۱- ساخت قطعات و کاربرد مداری قطعه
  • ۲- طراحی مدارهای الکتریکی

تکنیک پالس، الکترونیک، میکروپروسسور، معماری کامپیوتر، مدارهای مخابراتی، فیزیک مدرن و فیزیک الکترونیک از جمله دروس اصلی گرایش الکترونیک محسوب می‌شوند.

رشته مهندسی برق گرایش مخابرات

هدف از مخابرات ارسال و انتقال اطلاعات از نقطه‌ای به نقطه دیگر است که این اطلاعات می‌تواند صوت، تصویر یا داده‌های کامپیوتری باشد.

مهندسی مخابرات، گرایشی از مهندسی برق است که در حوزه ارسال و دریافت اطلاعات از روش‌های موجی و مخابراتی فعالیت می‌کند. مهندسی مخابرات با ممکن ساختن ایجاد ارتباط پرسرعت، امن و آسان بین دو یا چند کاربر در مکان‌های مختلف، زندگی انسان را متحول ساخته است. از آثار گسترش مهندسی مخابرات می‌توان به رادیو و تلویزیون، اینترنت و ماهواره‌های ارتباطی و یا تحقیقاتی (مخابرات فضایی) اشاره کرد.

مهندسی مخابرات از دو قسمت عمده‌ مخابرات میدان و سیستم‌های مخابراتی تشکیل می‌شود. البته با توجه به گستردگی گرایش سیستم امروزه در برخی از دانشگاه ها مانند دانشگاه صنعتی شریف ، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان گرایش های رمز و شبکه از گرایش سیستم در مقطع کارشناسی ارشد جدا شده است.

دروس اصلی گرایش مخابرات در مقطع کارشناسی عبارت است از: میدان و امواج ، مایکروویو و آنتن ، فیلتر وسنتز مدار (مرتبط یا مخابرات میدان) مخابرات دیجیتال و اصول پردازش سیگنال های گسسته در زمان (مرتبط با گرایش سیستم های مخابراتی).

گرایش مخابرات میدان :

در مبحث میدان، مهندسان با ارسال، انتشار و دریافت امواج الکترومغناطیسی از طریق یک کانال مخابراتی (که می‌تواند فضای آزاد در مخابرات بی‌سیم و یا یک فیبر نوری در مخابرات فیبر نوری باشد) و فرستنده و گیرنده (که می‌تواند یک آنتن ماهواره در مخابرات ماهواره‌ای و یا یک مدار الکترونیکی در مخابرات فیبر نوری باشد) سروکار دارند. به عبارت دیگر، می‌توان گفت مهندسین میدان به‌طور عمده با جنبه‌ی فیزیکی چگونگی انتقال امواج حاوی اطلاعات، از نقطه‌ای به نقطه‌ی دیگر روبه‌رو هستند. بدین‌ترتیب مهندسی مخابرات میدان، رابطه زیادی با فیزیک کاربردی در قسمت الکترومغناطیس دارد.

برخی از دروس گرایش مخابرات میدان در مقطع کارشناسی ارشد عبارت است از الکترومغناطیس پیشرفته ، ریاضیات مهندسی پیشرفته ، اجزاء نیمه هادی مایکروویو ، طراحی مدارات فعال مایکروویو ، فیبر نوری ، تئوری پراکندگی امواج و روش های عددی در الکترومغناطیس.

گرایش سیستم های مخابراتی :

حوزه فعالیت در گرایش سیستم بسیار گسترده است و شامل مباحث متنوعی همجون پردازش سیگنال ، مخابرات بی سیم ، شبکه های مخابراتی و موبایل ، شبکه های کامپیوتری ، تئوری اطلاعات ، مخابرات نوری و امنیت است. به طور کلی محققان گرایش سیستم ، سعی در مقاوم سازی سیستم در برابر نویز، انتقال موثر سیگنال و در نهایت آشکارسازی یک سیگنال مخابراتی دارند. اما در این فرایند معمولا محقیقن گرایش سیستم به ساختار فیزیکی سیستم توجه چندانی ندارند و یک سیستم مخابراتی را همچون یک جعبه سیاه در نظر می گیرند و تمرکز اصلی را بر بهبود پارامتریک سیگنال از دیدگاه ریاضیاتی می گذارند. این گرایش نزدیکی بسیار زیادی با مباحث ریاضیات کاربردی به خصوص آنالیز ریاضی و فرآیندهای تصادفی دارد.

دروس گرایش سیستم های مخابراتی در مقطع کارشناسی ارشد بسیار متنوع است. برخی از این دروس عبارتند از : فرایند تصادفی ، مخابرات پیشرفته ، تئوری اطلاعات ، تئوری کدینگ ، تئوری تخمین و آشکارسازی ، تئوری صف ، اصول سیستم های رادار ، مخابرات ماهواره ای ، پردازش گفتار ، پردازش تصویر و ویدئو ، پردازش زمان - فرکانس ، مخابرات نوری ، فیبر نوری ، انتقال داده و شبکه های کامپیوتری ، شبکه مخابرات داده.

گرایش مخابرات رمز :

با توجه به گسترش حوزه فعالیت محققین گرایش مخابرات سیستم و به منظور تمرکز بر مباحث امنیت گرایش رمز برای اولین بار در ایران در سال ۱٣٧٨ در پژوهشکده الکترونیک دانشگاه شریف وابسته به دانشکده برق این دانشگاه، پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد را آغاز کرد. از این رو این گرایش نزدیکی بسیاری با گرایش مخابرات سیستم دارد. در حال حاضر علاوه بر دانشگاه صنعتی شریف ، دانشگاه تهران و دانشگاه صنعتی اصفهان و دانشگاه صنعتی مالک اشتر نیز این گرایش را در مقطع کارشناسی ارشد مخابرات اضافه کرده اند. البته گرایش مخابرات رمز در ایران دارای مقطع دکترا نیست و دانشجویان علاقه مند فعالیت های پژوهشی خود را در این مقطع در زمینه های مرتبط تحت عنوان گرایش مخابرات سیستم انجام خواهند داد. عمده فعالیت محققین مخابرات رمز در حوزه ارسال و دریافت امن اطلاعات می باشد که به طور کلی شامل امنیت در پردازش سیگنال ، امنیت در شبکه های کامپیوتری ، امنیت در الگوریتم های رمزنگاری و امنیت در انتقال اطلاعات می باشد. مباحثی که در حوزه رمزشناسی و الگوریتم ها قرار می گیرند، عمدتا نیازمند دانش قوی ریاضیاتی در نظریه اعداد و جبر مجرد می باشد و معمولا دروس ریاضیات رمزنگاری و اصول رمز نگاری به منظور آشنایی دانشجویان با مفاهیم مرتبط در نظریه اعداد و جبر مجرد تدریس می شوند. برخی از این مفاهیم عبارت اند از: نظریه هم نهشتی ها ، مسئله تجزیه اعداد ، مسئله لگاریتم گسسته ، معادلات هم نهشتی ، نظریه گروه حلقه و میدان، میدان های برداری و خم های بیضوی. مباحثی که مرتبط با امنیت اطلاعات هستند به دلیل استفاده از تئوری اطلاعات ، عمدتا نیازمند دیدگاهی قوی در حوزه ی آمار و فرایند های تصادفی است.

دروس اصلی گرایش مخابرات رمز در دانشگاه صنعتی شریف شامل ریاضیات رمزنگاری ، اصول رمزنگاری ، رمزنگاری پیشرفته ، تئوری اطلاعات و کدینگ ، مخابرات پیشرفته و فرایند های تصادفی است. ضمنا دانشجویان می توانند دروسی مانند نهان سازی اطلاعات ، تئوری اطلاعات شبکه ، امنیت در شبکه های کامپیوتری و... را به عنوان دروس اختیاری اخذ کنند.

رشته مهندسی برق گرایش کنترل

اگر بخواهیم یک تعریف کلی از کنترل ارائه دهیم، می‌توانیم بگوییم که هدف این علم، کنترل متغیرهای اساسی سیستم (که متغیرهای خروجی می‌تواند تنها بخشی از این متغیرها باشد) بر مبنای برخی ملاکهای مطلوب می‌باشد. این ملاکها می‌تواند سرعت یک موشک، دمای یک اتاق، زاویه‌ چرخش بازوی ربات و... باشد. به عنوان یک مثال ساده می‌توان کنترل زمان اوج گیری یک هواپیمای جنگنده را در نظر گرفت. در این مثال، زاویه پره‌های هواپیما، میزان سوخت تزریقی و سایر متغیرهای تاثیرگذار بایستی با روش‌های ریاضی محاسبه و سیستم کنترل‌کننده به دقت طراحی شود تا بتوان زمان عکس‌العمل سیستم را کاهش داد و آن را در برابر اثرات نویز محیط (مانند وزش باد و..) مقاوم کرد.

گرایش کنترل، در پیشرفت علوم دیگر نقش ارزنده‌ای را ایفا می‌کند. به طور کلی می‌توان گفت مهندسی کنترل حلقه اتصال میان مهندسی برق و رشته‌های دیگر می‌باشد. امروزه مهندسی کنترل به صورت بخش اصلی و مهمی از فرایندهای صنعتی و تولیدی درآمده است.

به کمک این علم می‌توان به عملکرد بهینه سیستم‌های پویا، بهبود کیفیت و ارزان‌تر شدن فراورده‌های تولیدی، گسترش میزان تولید، ماشینی کردن بسیاری از عملیات تکراری و خسته‌کننده دستی و نظایر آن دست یافت. هدف سیستم کنترل‌کننده عبارت است از کنترل خروجی‌ها(مانند زاویه‌ حمله‌ موشک هدایت‌شونده) به روش معین به کمک ورودی‌ها (مانند سیگنال دریافتی از رادار موشک) از طریق اجزای سیستم کنترل که می‌تواند شامل اجزای الکتریکی، مکانیکی و شیمیایی به تناسب نوع سیستم کنترل باشد.

یکی از مفاهیم پرکاربرد در رشته مهندس برق-کنترل، مفهوم پسخورد (فیدبک) می‌باشد. پسخورد در واقع اندازه گیری متغیرهای خروجی و استفاده از این متغیرهای اندازه گیری شده برای اصلاح متغیر ورودی سیستم می‌باشد.برای مثال، در یک سیستم سرمایشی، یک سنسور، که در واقع یک دماسنج است، دمای اتاق را اندازه‌گیری می‌کند تا سیستم بتواند از دما مطلع شده و از کاهش یا افزایش بیش از اندازه دما جلوگیری کند. با استفاده از سیستمهای دارای فیدبک، می‌توان بسیاری از فرایندهای صنعتی را به صورت خودکار کنترل کرد. اتوماسیون صنعتی بخشی از رشته کنترل می‌باشد که بر پایه سیستمهای فیدبک‌دار توانسته‌است صنعت مدرنی را پایه گذاری کند.

گفتنی است که گرایش کنترل دارای زیر بخش‌های متنوعی مانند کنترل خطی، کنترل غیرخطی، کنترل مقاوم، کنترل تطبیقی، کنترل دیجیتال، کنترل فازی و غیره است.

از دروس اصلی مهندسی برق گرایش کنترل، می‌توان به کنترل دیجیتال و کنترل غیرخطی، کنترل مدرن، کنترل صنعتی، ابزار دقیق، اصول میکروکامپیوتر، ترمودینامیک، مبانی تحقیق در عملیات، سیستم های کنترل پیشرفته و سیستمهای کنترل خطی اشاره کرد. منبع: آموزشگاه کامپیوتر پایا

تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد برق و دکترای برق

فارغ التحصیلان در مقطع کارشناسی برق که مدرک خود را در یکی از چهار گرایش الکترونیک، مخابرات، قدرت و کنترل می‌گیرد، می‌تواند در یکی از این گرایشها یا رشته‌ای که برق زیر مجموعه‌ای برای آن تعریف شده، ادامه تحصیل نماید:

  • * مهندسی برق - الکترونیک (سه گرایش طراحی آنالوگ، مدارهای دیجیتال، ادوات میکرو و نانو الکترونیک)
  • * مهندسی برق - قدرت
  • * مهندسی برق - مخابرات (شامل گرایش‌های: میدان و مایکروویو نوری، سیستم،رمز، شبکه)
  • * مهندسی برق - کنترل
  • * مهندسی پزشکی (گرایش بیوالکتریک)
  • * مهندسی مکاترونیک (شامل گرایش های: انسان جنبی ماشین، کنترل، رباتیک)
  • * مهندسی هسته ای (شامل دو گرایش مهندسی رآکتور و مهندسی پرتو پزشکی
  • * مهندسی کامپیوتر (شامل گرایش های: معماری کامپیوتر، هوش مصنوعی و رباتیک)

برای تحصیل در مقطع دکترای تخصصی، می‌توان، در هر یک از زیرشاخه‌های تخصصی‌تر گرایشهای یاد شده میزان مورد نیاز واحدها را اخذ کرد و رساله دکتری را در همان موضوع خاص ارائه داد. مسلم است این زیر شاخه‌ها، گرایشهای تخصصی تر این چهار گرایش است. رشته برق به دلیل کاربردی بودن آن در بسیاری از علوم مهندسی دیگر، برای فارغ التحصیلان امکان تصیل در بسیاری گرایشها و دانشها را فراهم می‌کند.

معرفی نرم افزار های مهندسی برق

نرم افزار پروتئوس Proteus software

نرم افزار پروتئوس Proteus نرم افزاری برای شبیه سازی ریز پردازنده ها ، ایجاد شماتیک و طراحی تخته مدار چاپی است.

نرم افزار Proteus توسط شرکت لب‌سنتر الکترونیکز (Labcenter Electronics) گسترش می‌یابد. این شرکت در زمینه صنعت خودکارسازی طراحی الکترونیکی فعالیت دارد. آخرین نسخه از نرم افزار پروتئوس، نسخه ۸٫۱ آن است که در سال ۲۰۱۴ (Proteus software 2014) رونمایی شد.

نرم افزار پروتئوس از دو بخش اصلی ISIS و ARES تشکیل شده است. ISIS طراحی شماتیک و شبیه سازی مدارات آنالوگ، منطقی و میکروکنترلری را عهده دار است که قابلیت برنامه دهی و برنامه نویسی را نیز داراست.

کتابخانه ISIS طیف وسیعی از میکروکنترولر ها را شامل بوده و محبوبیت اصلی پروتئوس به علت قابلیت اطمینان و دقت ISIS است.

بخش ARES امکان طراحی تخته مدار چاپی از طریق یا بدون ورود شماتیک (از محیط ISIS) را به کاربر میدهد. ARES نسبت به آلتیوم کتابخانه و قابلیت های کمتری داراست و ضعف اصلی این نرم افزار نسبت به رقباست.

معرفی شرکت نرم افزاری آلتیوم Altium softwares

آلتیوم Altium یک شرکت نرم‌افزاری استرالیایی است. که نرم‌افزارهای تحت کامپیوتری طراحی الکترونیکی را برای مهندسان برق تولید می‌کند.

این شرکت در سال ۱۹۸۵ میلادی بنا نهاده شده و دارای مراکزی در سیدنی و ادارات فروشی در امریکا، اروپا، ژاپن و چین است، همچنین نمایندگان فروشی در اکثر بازارهای اصلی دارد. تا سال ۲۰۰۱ این شرکت با نام پروتل Protel شناخته می‌شد.

محدوده فعالیت آلتیوم، اتوماسیون طراحی الکترونیکی، اف‌پی‌جی‌ای، سامانه توکار و تخته مدار چاپی میباشد.

محصولات آلتیوم عبارتند از : Altium Designer | AltiumLive | Altium Vaults | CircuitMaker | NanoBoard | TASKING | P-CAD | Autotrax

نرم افزار Ansys HFSS software

نرم افزار HFSS کوتاه شده عبارت High Frequency Structural Simulator بوده و به معنای شبیه ساز سازه فرکانس بالا می‌باشد.

HFSS یک نرم‌افزار تجاری برای شبیه سازی سازه های الکترو مغناطیسی به روش اجزاء محدود (FEM) که توسط شرکت انسیس ساخته شده است. کابردهای نرم افزار HFSS در شبیه سازی آنتن، رادار، مایکروویو، مدارهای مخابراتی فرکانس بالا نظیر فیلتر و سیستم‌های انتقال می‌باشد.

نرم افزار اچ اف اس اس ، توسط شرکت Ansoft ایجاد شده است. اما بعد از خریداری شرکت Ansoft توسط شرکت Ansys نام آن به نرم افزار Ansys HFSS تغییر کرد.

نرم افزار بسکام BASCOM software

نرم افزار بسکام BASCOM نرم‌افزاری است، جهت برنامه نویسی و طراحی مدارات الکترونیکی بر اساس میکروکنترلرها، با استفاده از زبان برنامه نویسی بیسیک. که توسط مارک آلبرتز برنامه نویسی و توسعه داده می شود.

توسط نرم افزار بسکام BASCOM می توان با استفاده از آی سی های IC خانواده AVR و MCS-8051 مدارات پیشرفته و قابل انعطاف ایجاد کرد.

در کنار نرم افزار BASCOM ، نرم‌افزارهای دیگری نیز برای برنامه نویسی این آی سی‌ها وجود دارد، که البته با توجه به قدرت، آسانی و انعطاف پذیری فوق العاده نرم افزار بسکام، مخصوصا در سطح آماتوری بسیار مورد توجه قرار گرفته است.

نرم افزار پی اسپایس PSpice software

نرم افزار پی اسپایس PSpice برنامه شبیه سازی تراشه‌ای برای ویندوز مایکروسافت است. این برنامه از ابر سیستم‌های «آی‌بی‌ام» و از «تجهیزات الکترونیکی» همچون ترایود ها استفاده می‌کند. تا با استفاده از مدل‌های ریاضی تنظیمات ورودی و خروجی جریان و ولتاژ را در سیستم‌ها به عهده بگیرد.

سیستم‌هایی که عمل شبیه سازی (مدل‌های ریاضی جهت کنترل) را با استفاده از نرم افزار PSpice دارا هستند، در همه رشته‌های مهندسی همچون فیزیک، بیولوژی، روانشناسی و اقتصاد کاربرد دارند.

نرم افزار دیالوکس DIALux software

نرم افزار دیالوکس DIALux یک نرم افزار مطرح در زمینه طراحی و محاسبات روشنایی است.

نرم افزار DIALux تحت حمایت مجموعه بزرگی از شرکت های تولید کننده چراغ و لامپ، به صورت رایگان و بدون محدودیت، برای طراحی و اجرای سناریوی های نورپردازی پیشرفته ارائه می‌شود.

نرم افزار کیو یو سی اس Qucs software

نرم افزار کیو یو سی اس Qucs کوتاه شده عبارت Quite universal Circuit Simulator است و یک نرم‌افزار شبیه‌ ساز مدارات الکترونیک است.

نرم افزار Qucs به شما این امکان را می‌دهد که مدارات خود را بوسیله یک واسط گرافیکی کاربر رسم کنید. و رفتار سیگنال کوچک ، سیگنال بزرگ و اغتشاش آن را شبیه سازی کنید.

همچنین شبیه سازی‌های دیجیتال نیز بوسیله وریلاگ (Verilog) و یا وی اچ دی ال (VHDL) توسط نرم افزار Qucs پشتیبانی می‌شود. Qucs از یک مجموعه در حال رشد قطعات آنالوگ و دیجیتال از جمله زیر-مدارات اسپایس (SPICE) پشتیبانی می‌کند.

انواع تحلیل ها توسط نرم افزار Qucs

  • - پارامتر S، به همراه اغتشاش
  • - جریان متناوب، به همراه اغتشاش
  • - جریان مستقیم
  • - تحلیل های گذرا
  • - تعادل هارمونیک
  • - شبیه سازی‌های دیجیتال: VHDL و Verilog-HDL
  • - جاروب پارامتری

مجموعه ابزارهای نرم افزار QUCS

نرم افزار Qucs از تعداد زیادی برنامه مستقل تشکیل شده‌است که بوسیله GUI (رابط کاربری گرافیکی) با یکدیگر تعامل دارد:

  • - GUI : برای کشیدن نقشه‌ مدار، برپاسازی شبیه‌ سازی‌ها، نمایش نتایج شبیه‌سازی، نوشتن کد VHDL و غیره استفاده می‌شود.
  • - شبیه‌ساز پیوسته (آنالوگ) پشت خط : شبیه‌ساز آنالوگ یک برنامه دارای خط‌فرمان است که توسط QUI اجرا می‌شود تا نقشه‌ای را که قبلا توسط شما رسم شده‌است را شبیه سازی کند. یک netlist از ورودی می‌گیرد و از نظر خطا بررسی می‌کند، اقدامات لازم شبیه‌سازی‌های مورد نظر را انجام می‌دهد و در نهایت یک مجموعه اطلاعات تولید می‌کند.
  • - ویراستار متن ساده : ویراستار متن برای نمایش netlist، اطلاعات ثبت شده شبیه‌سازی، همچنین برای ویرایش پرونده‌هایی که در برخی اجزا وجود دارند (از جمله SPICE netlist، یا پرونده‌های Touchstone).
  • - برنامه کاربردی سنتز فیلتر : این برنامه می‌تواند برای طراحی انواع مختلف فیلتر استفاده شود.
  • - محاسبه‌ گر خط انتقال : محاسبه‌گر خط انتقال می‌تواند برای طراحی و تحلیل انواع متفاوت خط انتقال استفاده شود. مانند ماکرو استریپ‌ها و کابل هم‌ محور یا کواکسیال (Coaxial cable).
  • - کتابخانه قطعات : مدیر کتابخانه قطعات مدل قطعات واقعی را نگه‌می‌دارد. (مانند: دیودها، ترانزیستورها، پل‌ها، تقویت‌کننده‌های عملیاتی). که می‌تواند توسط کاربر توسعه پیدا کند.
  • - برنامه کاربردی سنتز تضعیف‌کننده : این برنامه می‌تواند برای طراحی انواع تضعیف‌کننده غیرفعال استفاده شود.
  • - برنامه تبدیل تحت خط فرمان : ابزار تبدیل توسط GUI استفاده می‌شود برای، ورود و خروج مجموعه اطلاعات، netlistها و نقشه‌ها از یا به دیگر برنامه‌های CAD/EDA. قالب‌های مورد پشتیبانی و همچنین اطلاعات استفاده در صفحه راهنمای qucsconv قرار دارد.

علاوه بر اینها GUI دیگر ابزارهای EDA را نیز راه‌اندازی می‌کند. برای شبیه‌سازی‌های دیجیتال(بوسیله VHDL) از برنامه FreeHDL استفاده شده‌است. و برای بهینه‌سازی‌های مدار ASCO پیکربندی و راه‌اندازی می‌شود.

نرم افزار لوجیسیم Logisim software

نرم افزار لوجیسیم Logisim یک نرم افزار شبیه ساز منطقی است. که یک رابط گرافیکی برای طراحی مدارهای منطقی در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

نرم افزار Logisim بر روی سیستم‌عامل‌های مختلفی مانند فری‌بی‌اس‌دی، لینوکس، مایکروسافت ویندوز و مک او اس اجرا می‌شود.

نرم افزار لوجیسیم به طور کامل به زبان برنامه‌نویسی جاوا JAVA و با استفاده کتابخانه سویینگ نوشته شده است.

کارل بارچ توسعه دهنده اصلی این برنامه، کار بر روی این برنامه را از سال ۲۰۰۱ شروع کرده است.

نرم افزار Logisim بیشتر توسط دانشجویان رشته علوم کامپیوتر، برای طراحی و آزمایش مدارهای منطقی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برخلاف دیگر برنامه‌های شبیه‌سازی، نرم افزار لوجیسیم به کاربر اجازه می‌دهد مدار را در حین شبیه‌سازی ویرایش کند. این برنامه بیشتر برای مقاصد آموزشی طراحی شده است.

نرم افزار ماکسول Ansys Maxwell software

نرم افزار ماکسول Maxwell ابزاری بسیار مفید برای آنالیز میدان‌های مغناطیسی اجسام الکترو مغناطیسی نظیر موتورها ، ژنراتورها ، ترانسفورماتورها ، سیم پیچها و کلا دستگاههایی که بصورت مغناطیسی کار می‌کنند استفاده می‌شود. نرم افزار مکسول بصورت دو بعدی و سه بعدی می‌باشد.

پایه نرم افزار Maxwell مبتنی بر روش روش اجزاء محدود یا (FEM) استوار است.

نرم افزار Maxwell توسط شرکت Ansoft ایجاد شده است اما بعد از خریداری شرکت Ansoft توسط شرکت Ansys اسم نرم افزار به Ansys Maxwell تغییر کرد.

نرم افزار مولتی سیم Multisim software

نرم افزار مولتی سیم NI Multisim یک نرم افزار شبیه سازی الکترونیک و ثبت شمای الکترونیک است.

نرم افزار Multisim جزو برنامه‌های طراحی مدارات الکترونیکی است که به نرم افزار مولتی برد (NI Multiboard) معروف است.

نرم افزار مولتی‌سیم در اصل بوسیله شرکتی به نام الکترونیک وورک‌بنچ ساخته شد که در حال حاضر بخشی از شرکت National Instruments است.

نرم افزار کی تک لب KTechlab software

نرم افزار کی تک لب KTechlab یک محیط یکپارچه توسعه نرم افزاری متن باز طراحی مدار و شبیه سازی برای الکترونیک و میکروکنترولرهای پی‌آی‌سی است که دارای قابلیت مسیریابی خودکار و شبیه ساز برای قطعه های رایج الکترونیک و مدارهای منطقی است.

نرم افزار KTechlab توسط دیوید ساکستون تا سال ۲۰۰۷ توسعه یافت. طراحی ایده‌ها و بسیاری از کدهای موجود را او توسعه داده است. همچین نسخه‌های قبلی تا نسخه ۰٫۳٫۶ را او منتشر کرده بود.

نرم افزار KTechlab از برنامه نویسی میکروکنترولر با flowcode 7 که یک زبان برنامه نویسی گرافیکی مبتنی بر فلوچارت است، پشتیبانی می‌کند.

معرفی زبان برنامه نویسی پروتل Protel programming language

زبان برنامه نویسی پروتل مخفف "روش نوع گرا اجرای زبان" است.

زبان برنامه نویسی پروتل برای طراحی های الکترونیکی نرم افزار اتوماسیون استفاده می شود.

زبان برنامه نویسی Protel توسط شرکت مخابراتی نورتل و برای استفاده در ارتباط از راه دور در سیستم های سوئیچینگ مانند DMS-100 ایجاد شده است. Protel-2 ورژن شی گرای زبان پروتل است.

زبان Protel برای پاسخگویی به نیازهای تلفنی دیجیتال طراحی شده است و پایه و اساس خط DMS-100 از تعویض سیستم پروتل است.

زبان پروتل یک نوع قوی، زبان بلوک ساختار است. که به شدت بر اساس پاسکال و الگول 68 با سبک سمت چپ به راست در اندازه آرایه و متغیر و ساختار توسعه یافته است.

طراحان زبان برنامه نویسی پروتل به طور قابل توجهی زبان برنامه نویسی پاسکال را با اضافه کردن تلفیقی خارجی و گسترش ساختمان داده موجود در این زبان افزایش و پیشرفت داده اند.

آموزشگاه آموزش مهندسی برق|مهندسی برق چیست؟|معرفی مهندسی برق|گرایش های رشته مهندسی برق|معرفی رشته مهندسی برق گرایش مهندسی قدرت|معرفی رشته مهندسی برق گرایش مهندسی الکترونیک|معرفی رشته مهندسی برق گرایش مهندسی مخابرات|گرایش مخابرات میدان|گرایش سیستم های مخابراتی|گرایش مخابرات رمز|معرفی رشته مهندسی برق گرایش مهندسی کنترل|مهندسی برق قدرت|مهندسی برق الکترونیک|مهندسی برق کنترل|مهندسی برق مخابرات|مهندسی پزشکی|مهندسی مکاترونیک|مهندسی هسته ای|مهندسی کامپیوتر|Electrical Engineering Training

آموزشگاه نرم افزار های مهندسی برق | آموزشگاه آموزش نرم افزار های مهندسی برق | شبیه سازهای مدارهای الکترونیکی | خودکارسازی طراحی الکترونیکی | معرفی نرم افزار های مهندسی برق | آموزش نرم افزار پروتئوس | آموزش نرم افزار Proteus | آموزش نرم افزار آلتیوم Altium | آموزش نرم افزار Ansys HFSS | آموزش نرم افزار بسکام | آموزش نرم افزار BASCOM | آموزش نرم افزار پی اسپایس | آموزش نرم افزار PSpice | آموزش نرم افزار دیالوکس | آموزش نرم افزار DIALux | آموزش نرم افزار کیو یو سی اس | آموزش نرم افزار Qucs | آموزش نرم افزار لوجیسیم | آموزش نرم افزار Logisim | آموزش نرم افزار ماکسول | آموزش زبان برنامه نویسی پروتل | آموزش پروتل | آموزش Protel | آموزش نرم افزار Maxwell | آموزش نرم افزار مولتی سیم | آموزش نرم افزار Multisim | Electrical Engineering Software | Electrical Engineering Software Training Tutorial | proteus software training | Altium software training | Ansys HFSS software training | BASCOM software training | PSpice software training | DIALux software training | Qucs software training | Logisim software training | Maxwell software training | Multisim software training

شبیه سازهای مدارهای الکترونیکی و خودکارسازی طراحی الکترونیکی|بهترین نرم افزارهای مهندسی برق در سال 2022|آموزش مهندسی برق در تهران|معرفی نرم افزارهای مهندسی برق|آموزش بهترین نرم افزارهای مهندسی برق در تهران|گرایش‌های رشته مهندسی برق چیست؟|گرایش برق قدرت|برق الکترونیک|برق مخابرات

whatsapp